5. Visa, Carnet De passage en inentingen

De meeste voorbereiding gaat zitten in het onderzoeken van de benodigde documenten en inentingen. Je hoeft bijvoorbeeld visa niet perse vooraf te regelen, maar je moet weten waar je mee bezig bent. Voordat je gevoel hebt bij de benodigde bescheiden, de manier van werken van de officiële instellingen en zeker te weten wat je wilt, ben je een paar uur verder. Achteraf denk ik bijvoorbeeld dat het beter is om een letter of invitation vanuit Nederland te regelen voor Iran en verder alles onderweg te regelen. Als je vooraf maar helder hebt, waar je op internet de adressen van de consulaten en ambassades kunt vinden en in welke plaatsen je terecht moet om alles goed te regelen. Hiermee voorkom je dat je misschien terug moet rijden door gevaarlijke gebieden of gewoon tijdverlies lijd, wat je niet wilt.

Visa

Voor de landen buiten europa hebben we Visa nodig om de landen binnen te komen. Uiteindelijk hebben we besloten om alles onderweg te regelen, aangezien dit in principe geen probleem moet zijn. Alleen Iran is discutabel en moeten we gokken dat dit niet teveel vertraging oplevert. Tijd hebben we immers in principe genoeg in Azie.

Er zijn zeer veel regels aan het verkrijgen van visa en de regels worden dagelijks aangepast. Daarom verwijzen we vanuit hier naar de linkpagina. Hier staan site’s vermeld die veel algemene informatie over leveren. We hechten er meer waarde aan om informatie te leveren hoe we de visa geregeld hebben en wat onze ervaringen zijn om over de grenzen heen te komen. Hierover is toch minder info te vinden en de verhalen van Arie en Wendy, Hein en Pierre en Erwin en Bastienne Voogt zeggen ons meer als de wachttijden bij de ambassades en consulaten.

Als voorbereiding hebben we ervoor gezorgd dat we voldoende pasfoto’s hebben, paspoorten die lang genoeg geldig zijn. Geen vreemde stempels hebben in ons paspoort en dat we weten hoelang het verkrijgen van een visa van een land doorgaans duurt.

Op moment van schrijven heeft het ons zeer veel voordeel opgeleverd. De visa voor Turkije, Iran, Pakistan, India en Nepal zijn zeer makkelijk verkregen. Uitgangspunt is voor ons om tot het laatste af te wachten en in de laatste mogelijke stad de visa te arrangeren. Tot nu toe heeft ons dat veel geld en tijd gescheeld t.o.v. het regelen in Nederland. Klik hier voor de links

Carnet De Passage

Voor de auto moet ook een paspoort geregeld worden om de landen binnen te komen en er weer uit kan. Dit dure document met een hoge borgstelling van 4000 EUR levert papieren, waarin een grenspost een stempel kan zetten dat de auto is ingevoerd. Dat betekent meteen dat de auto ook weer uitgevoerd moet worden en daarvoor is een ander vak gereserveerd. Het document en dus de ANWB garandeert hiermee dat de auto weer wordt uitgevoerd.

De Carnet De passage is een wereldwijd bekend document. Deze kon t/m augustus 2005 verkregen worden via de ANWB. Nu is dit overgegaan naar de duitse collegae. Vlak voor vertrek hebben we dit nog via de ANWB geregeld, zodat we met 1 partij te maken hebben, aangezien we ook gebruik maken van de internationale reis en kredietbrief.

Inentingen

Al in een vroeg stadium hebben we bekeken wat we aan vaccinatie nodig waren en waar we dit toegediend konden krijgen. Op verschillende pagina’s op internet lees je dat er verschillen zijn en dat klopt. In totaliteit is het een grote uitgave die maar zo 700 euro kan kosten in totaal. Het loont om goed om je heen te kijken bij verschillende instanties. In Deventer en omstreken zaten de GGD en Health Travel Kliniek in Deventer.

Wij hebben uiteindelijk enigszins noodgedwongen toch de duurdere oplossing genomen, omdat we bij het GGD beter terecht konden aan het einde van een werkdag. De Travel Kliniek in het Deventer Ziekenhuis nam niemand meer aan vanwege de drukte en was alleen in de ochtenden open. Voor Herbert die in Eindhoven woonde en Sander die elke dag in Apeldoorn aan het werk was, was het een betere oplossing om naar de GGD te gaan, zodat er minder vrije uren opgenomen hoefde te worden en efficiënter de tijd konden besteden. Je moet toch al snel 4 a 5 keer naar de GGD voor alle herhalingsprikken en de Mantoux test. Alle vaccinaties krijg je gedurende een half jaar toegediend en vlak voor start van de reis kun je een mantoux test doen voor TBC.

In totaal is het een grote investering en de ziektekosten verzekeringen dekken lang niet alle onkosten af. Als je in vroeg stadium al gaat vaccineren op een jaarwisseling van het ziektekosten jaar, zou je theoretisch 2 keer de maximale kosten kunnen declareren als je een deel van alle kosten naar een ander jaar schuift. Hier hadden wij de tijd niet meer voor helaas.

Hieronder is een berekeningssheet toegevoegd. Hierop kun je redelijk eenvoudig de verschillen per instantie bekijken. Als je eenmaal een overzicht met prijzen hebt, kun je die overnemen in de sheet en deze rekent automatisch het geheel door. Misschien helpt jullie in de keuze van instantie.

Vergelijk Vaccinatie GGD en World travel Health Clinic.xls. KLIK HIER.

De door ons benodigde vaccinaties:

Vooronderzoek op www.lcr.nl leverde ons de volgende informatie op:

Meer informatie :
- www.Lcr.nl (pagina over gezondheid ,inentingen)
- www.apotheek.nl (reisapotheek)
- www.ggd.nl (inentingen)

Benodigde vaccinatie Per land info op: http://www.lcr.n

Nederland Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd.
Duitsland Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd.
Tjechie Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd.
Roemenie DTP - Hepitites A
Bulgarije DTP - Hepitites A
Turkije DTP - Hepitites A
Iran DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie
Pakistan DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
India DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
Nepal DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
China DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
Burma DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
Laos DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
Thailand DTP - Hepitites A - Malaria preventie - gele koorts
Malysie DTP - Hepitites A - Malaria preventie - gele koorts
Indonesie DTP - Hepitites A - Buiktyfus vaccin - Malaria preventie - gele koorts
Australie Gele koorts preventie
Nieuw Zeeland Vaccinaties worden voor gewone reizen niet geadviseerd.
   

We hebben er beide voor gekozen om ons de volgende inentingen te laten toedienen:

Inentingen:
Hepititus A en B – Twinrix
DTP (difterie, tetanus en polio:een injectie,15 jaar geldig
Buiktyphus (een injectie,3 jaar geldig) - Typhim Vi / Typherix
Cholera
Rabies (hondsdolheid)
Mantouxt test (turberculose).

EHBO en bescherming

Om ons zelf goed te beschermen hebben we de nodige EHBO kits meegenomen en hebben we een autokast voor met kits en medicatie. Er zijn zeer veel verschillende medicaties en je moet goed weten, waar je wat welke ziekte mee kan bestrijden.

We hebben een overzicht gemaakt met hierin alle middellen genoemd. Hiermee hopen we bij grensovergangen weinig problemen te ondervinden, als ze de middellen bekijken en kunnen aantonen wat het is.

We hebben veel dubbele en dezelfde hulpmiddelen bij ons. Mocht het noodzakelijk zijn dat we met de rugzak te moeten verder gaan, maken we een selectie van deze kits om niet alles mee te hoven nemen op de rug, maar wel de noodzakelijke zaken bij ons hebben.

Zie de paklijst voor de middelen die we hebben meegenomen:

Verzamellijst Wereldreis Internet.xls