7. Huis, Verzekeringen en bankzaken

Voordat je weggaat is het naar onze mening raadzaam om goed te informeren wat de consequenties zijn van een vertrek van jaar. Er zijn veel vragen over onderwerpen, zoals:

1. Bankzaken
2. Hoe betalen we onderweg met welke valuta
3. Inboedel verzekering
4. Rechtsbijstand verzekering
5. Ziektekosten verzekering
6. Postadres en melden verhuizing
7. Telefoon en overige abonnementen
8. Om hoe om gaan met doorlopende contracten

1. Bankzaken

Al vroegtijdig heb ik contact gezocht en via ander pagina’s bekeken op internet wat de beste weg was om in het buitenland te betalen en mijn bankzaken op juiste manier te regelen. Hiervoor ben ik naar de Rabobank gegaan en heb voor mezelf alles op papier gezet. In eerste instanties bekijk je alle mogelijkheden. Hoeveel koste een rekening en totaalpakket? Hoe kan ik internetbankieren en hoe kan ik in contact komen. Vooral omdat onduidelijk is of je je huis gaat onderverhuren of dat je alles opzegt, probeerde ik zoveel mogelijk info te krijgen.

Uiteindelijk werkt een gesprek prima en verhelderend. Na het derde gesprek twee weken voor de tijd is alles in één keer kort gesloten. Hierbij zijn de volgende punten afgerond:

2. Hoe betalen we onderweg met welke valuta

Vooraf is het moeilijk om in te schatten welke valuta het beste is voor ons om te wisselen en op te nemen. Uiteindelijk maken we gewoon gebruik van de pinpassen, zoals ook in Nederland. Daarnaast hebben we de back up van de creditcards van verschillende maatschappijen.

In enkele landen, zoals Iran die onder het Amerikaanse embargo valt op dit moment, is pinnen niet mogelijk en moeten we op een alternatieve manier geld meenemen, waarschijnlijk cash. In de landen waar we doorheen gaan kunnen we geen euro’s meer pinnen en zijn we eraan gebonden dat we moeten wisselen. Hierbij zijn we onderhevig aan inflatie en wissel fee’s.

We denken hiermee voldoende middelen te hebben en met de 5 euro van Sjerk Kamstra op zak kunnen we altijd bellen en thuiskomen.

Verder hebben we bij tussendoor 500 euro extra mee laten komen aan cash voor noodgevallen. In een later stadium bleken we hier tekort aan te hebben en is er voorzien in nogmaals 500 euro extra voor het tweede deel van de reis.


3. Inboedel verzekering

Sander heeft alle spullen bij familie en vrienden opgeslagen en houd hiervoor een kleine inboedel verzekering aan om gedekt te zijn tegen brand en diefstal. Met het bedrag wordt het mogelijk om bij thuiskomst in geval van brand of braak weer de basis te kunnen kopen om normaal te kunnen leven.

Herbert houdt zijn verzekeringen aan omdat hij zijn huis ook aanhoud. Hierbij zijn deze verzekeringen noodzakelijk.


4. Rechtsbijstand verzekering

Om goed afgedekt te zijn houden we onze rechtsbijstand verzekeringen aan. Mochten we voor rare dingen komen te staan, kunnen we ergens op terugvallen met voldoende basis. De afgesloten verzekeringen van de Elvia Globetrotters verzekering is een aanvullende verzekering met kleinere vergoedingen, die naar onze mening bij calamiteiten niet afdoende zijn. Kortom een te groot risico.

5. Ziektekosten verzekering

Ziektenkostenverzekeringen zijn in Nederland gebaseerd op een arbeidsplaats. Werk je niet dan moet je zelfstandig alles betalen en dat is een dure aangelegenheid. Daarnaast mag je niet zomaar meer als een aantal maanden naar het buitenland, anders vervallen de rechten op ziektenkostenverzekering.

Hiervoor kun je een Globetrotters verzekering afsluiten. Er zijn diverse verzekeraars. Wij hebben aan de hand van een door iemand anders opgezet sheetje, het overzicht bijgewerkt naar de huidige verzekeraars die in deze verzekeringenh voorzien, namelijk

• Europeesche verzekeringen
• Elvia Globetrotters verzekeringen
• Goudse verzekeringen
• Oom verzekeringen

Download dit overzicht, klik hier

Doe je voordeel met dit bijgewerkte bestand en maak een goede keuze voor je eigen reis.

We hebben alle verschillen bekeken en alle bedragen vergeleken. Aangezien er veel mogelijkheden zijn, hebben we aan de hand van een prioriteiten lijst bekeken wat voor ons het belangrijkst was. Onze prioriteitstelling was als volgt:

1. Arbeidsongeschiktheid moet goed afgedekt zijn.
2. Ziektekosten moeten helemaal afgedekt zijn.
3. Nabehandelingskosten moeten afgedekt zijn indien nodig.
4. Thuiskomstverzekering dat bij repatriëring en na thuis komst alles goed is afgedekt.
5. Gestolen bagage uit de auto (laptop, camera, enz) moet afgedekt zijn door de polis.
6. Onderbreking van de reis en terugkeer na herstel moet afgedekt zijn.
7. Zo laag mogelijk eigen risico
8. En minimale aansprakelijkheid van 500.000 euro per persoon per gebeurtenis.

Volgens onze conclusie kwamen er twee polissen uit namelijk Elvia en De Goudse. Elvia is meer geënt op de backpacker en heeft een goede mix tussen dekking en kosten. De Goudse heeft zeer veel variabelen en hier kan je een pakket op maat afsluiten die aan onze eisen voldoen.

De andere 2 verzekeraars staan te ver van ons af in verhouding tot de Elvia en Goudse. Nadat er contact is geweest met beide verzekeraars komen we tot de conclusie dat toch Elvia het beste aansluit. Ze zetten voor ons op papier in hoeverre gestolen waar uit de auto verzekerd is. De Goudse houdt stellig vast dat gestolen goederen uit de auto nooit zijn afgedekt door de polis en dat dit ook niet bij te verzekeren is. Dit in tegenstelling van mijn voorgevoel dat De Goudse beter zou aansluiten bij ons. Via Tunafish hebben we ook nog 10 % extra korting op de polis en we zijn klaar met zoeken. Elvia was de eerste verzekering die we als uitgangspunt hebben genomen. Het eerste gevoel blijkt toch weer bewaarheid en we hebben de polis afgesloten voor 15 maanden. Bijverzekeren is mogelijk, hetzij met een nieuw eigen risico.

De oude ziektekostenverzekeringen zijn inmiddels opgezegd. Zorg er altijd voor dat je verzekering langer doorloopt en dat de oude en nieuwe verzekering elkaar overlappen. Op het moment dat je onverzekerd rondloopt, wat al niet slim is, loop je het risico dat je de thuiskomst verzekering niet af kan sluiten bij de verzekering!


6. Postadres en melden verhuizing

Het is verstandig om iedereen te melden dat je voor langere tijd weg bent. Zeker in het geval dat je je huis opzegt en een waarnemer thuis hebt in Nederland, kan je het hem makkelijker maken door alle adreswijzigingen door te geven aan alle abonnementen en instanties. Door bij de gemeente door te geven dat je een postadres hebt, schrijf je je officieel in bij de gemeente, wordt dit door gegeven naar andere overheidsinstanties zoals belasting, CWI enz. Daarnaast wordt je waarnemer in Nederland niet doorbelast via belastingen en dergelijke, aangezien je er officieel niet woont. Hij / Zij moet hiervoor ook tekenen. Bij de gemeente moet je opgeven dat je minder dan een jaar weg bent, anders gaan ze je uitschrijven. Hierdoor vervallen enkele rechten en plichten en moet je bij thuiskomst opnieuw inschrijven. Doordat je overal je postadres bij de commerciële bedrijven en instellingen wijzigt komt de post op het goede adres binnen en voorkom je veel ergernis bij de nieuwe bewoners van je oude huis en je waarnemer.

Denk bij het doorgeven aan de telefoonmaatschappij, hobby’s, clubs, Informatie beheer groep, banken. Pak je map met administratie en zoek alle namen van bedrijven op, waar je het laatste jaar wat mee hebt gedaan. Een handig hulpmiddel is de service van PTT Post, die een checklist heeft van allerlei bedrijven. Zo voorkom je dat je bedrijven vergeet. Er zullen altijd bedrijven zijn die hardleers zijn, maar ja dat hoort erbij.


7. Telefoon en overige abonnementen

Sander heeft zijn abonnement nog doorlopen tot maart 2006 en dit abonnement is teruggeschroefd naar de laagst mogelijke optie. Als je belt vanuit het buitenland, wordt dit immers toch apart doorberekend. Rond de jaarwisseling wordt het abonnement omgezet naar een Sim only abonnement om zodoende een nog lager tarief te betalen. Tegen de tijd dat we thuiskomen in Nederland wordt het weer tijd om een nieuw abonnement met nieuw toestel af te sluiten en toch kan op deze wijze het nummer behouden worden voor Sander.

Doordat het een abonnement is zijn we altijd bereikbaar en kunnen we altijd bellen. Er is afgesproken dat tijdens reizen de telefoon uitstaat en dat in veilige situaties de telefoon uitgelezen wordt om te kijken of er bijzondere omstandigheden zijn om naar huis te bellen. Via SMS zijn we altijd bereikbaar, maar in gepaste mate, want we zijn niet aan de andere kant van de wereld om te kijken hoe het in Nederland is. Verder is de site en e-mail ons communicatiemiddel naar huis en via MSN en Skype kunnen we gratis bellen via Internet.

Herbert maakt gebruik van een prepaid telefoon en kan niet bellen vanuit het buitenland en alleen telefoon en sms ontvangen.

Per land kijken we of we een prepaid kaart (en telefoon) willen kopen om voordeliger uit te zijn en om eens wat van ons te laten horen.

Alle andere abonnementen zijn verder opgezegd en hier wordt geen gebruik meer van gemaakt. De ervaring leert nu al dat je snel overgaat naar Internet en daar gebruik maakt van verschillende diensten. Het is verstandig om weg te gaan en alvast de nodige voorbereidingen op Internet te treffen, je wachtwoorden overzichtelijk te maken en voor jezelf een methode te bedenken om alles transparant te houden.

Via Hotsms is het voor 2,50 euro mogelijk om ik dacht 35 sms’jes weg te sturen en met online adressen boeken zijn de gegevens die je nodig bent snel binnen handbereik. Wij gebruiken Internet als onze guideboek voor de reis en kunnen via de links snel navigeren via Internet naar de juiste informatie. Het is een groot voordeel om via je eigen site en via een vaste contactpersoon en webmaster de site te updaten en bij te houden.


8. Hoe om gaan met doorlopende contracten

Er zijn altijd zaken die door blijven lopen tijdens je reis. Dit kan de huur zijn van je huis die je aanhoud of de kabel tv van Essent. In alle gevallen is het zaak dat je dit vooraf budgetteert en hier marge in bouwt dat als je reis langer wordt, je geen probleem hiermee krijgt. Dit is een vaststaande pot met geld waar je deze dooplopende zaken uit kan financieren. Als dit vergeten wordt, kom je thuis en sta je al snel ver in het rood. Als dit de doelstelling zou zijn doe je het al snel heel goed, maar dat mag nooit het uitgangspunt zijn naar onze smaak.

Ondanks dat banken erg veel reclame maken over krediet opnemen, blijft het zo dat als je hier eenmaal aan begint, het al snel zo is dat je een reis maakt die 10 % duurder is als initieel bedacht. Voor dit geld kun je beter 2 maanden langer door Azië reizen.

Voor ons lopen de contributies door van onze hobby’s, Studiekosten, kabel TV van Essent en de kosten van de bankzaken.

Zorg ervoor dat je vroegtijdig boven water hebt, waar je geld aan uitgeeft. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden en kun je bijna niets vergeten.