2006-03-14: Nepal: Alle wegen leiden naar Chhomrong

Vandaag gaan we eerder weg vanwege de verwachte heftige regenval na 14.00 uur in de middag. We proberen te vermijden voor 14.00 uur nog op de tracks te lopen. Herbert mist zijn muts die heel vreemd in een keer onder een matras ligt van de lodge en het meisje komt duizend maal verontschuldigingen aanbieden voor haar zuster. We snappen er niet van. Waarom loopt die vrouw in een keer naar die specifieke matras om deze op te tillen en de muts te voorschijn te toveren. Alex mist zijn sok, maar vind die een paar dagen later ergens anders terug.

Eerst lopen we steil naar beneden en via een grote groene bomen massa bereiken we de bergdorpjes aan de andere zijde. Onderweg zien we spechten, vogeltjes in allerlei kleuren, apengeluiden en de eerste gier op een 20 a 30 meter afstand naast ons vliegen naast de berg. Fantastisch. Met een spanwijdte van 1,5 tot 2 meter is het een best grote vogel.

We zitten op tijd in Alle wegen leiden naar Chhomrong in de lodge van Purna’s keuze. Om 14.00 uur begon weer de heftige regen en hagel en dat duurde zeker tot 18.00 uur.

Het was een mooie ochtend. Redelijk warm ging de korte broek aan om de eerste zon op de benen te krijgen en daarnaast waren er veel vlakke stukken, waar we rond konden kijken. Je krijgt veel tijd om na te denken en ik maak daar optimaal gebruik van. Er is niets waar je je druk om hoeft te maken en het is best fijn om alles rustig op een rijtje te zetten. Er is zoveel wat vanzelfsprekend lijkt, maar waar je eens over na zou kunnen denken. Je doet gewoon je hoofd af en toe naar beneden en denkt een einde weg. Er zijn zoveel mensen die de hersenpan niet gebruiken of willen gebruiken. Ik snap dat vaak niet, maar goed. Wie ben ik daarin. Er gebeurt veel in Nederland op het moment. Er is veel verandert. Dingen blijven veranderen en niet alles gaat vanzelf. Ik eindig weer met ach je. Aan het einde komt alles goed.

Om ons heen lopen de kippen met kuikens, koeien staan in de weg op de bergpaden en de graanvelden zijn groen. Alles loopt steil, maar wat bebouwd kan worden, dat wordt bebouwd. Ik maak wat foto’s voor mijn vader. Een beetje landbouw foto’s zijn niet weg en het is waarschijnlijk zo verschillend hier als met onze belevingswereld.

In Chhomrong halen we onze tassen ook leeg om plaats te maken en lichter te kunnen reizen naar het Basecamp. Vanaf Chhomrong gaan we echt de sanctuary langzaam in zeg maar en dit is het laatste dorp waar de mensen wonen. Verderop zullen minder mensen zijn en alleen in de seizoenen of op tijdelijk basis volgens de gidsen. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

We komen twee engelse jongens tegen die veel jointjes roken en Margreet en Herbert komen later ook bij ons aan tafel zitten. De ene komt inderdaad zoals Margreet zei, rechtstreeks uit de “Young Ones” lopen. De man met lang haar schudt regelmatig met zijn haar om daarna breed uit te lachen en een jointje aan te steken, die ook regelmatig langs komt zetten.

Aan de andere zijde komen twee stelletjes zitten. Dave en Maureen komen uit Canada en Matt en Athena komen uit Engeland/ Australië. Ze houden zich voornamelijk bezig met kaarten en hadden ons vandaag al ingehaald.

Tijdens een break kwamen we vandaag terecht bij een lodge, waar de oude man ruzie stond te maken met zijn gezin. Een oude dunne man die alle vrouwen toeschreeuwt. Gaat blijkbaar over de dochter die meer moet doen of iets dergelijks. Ze is een tiener en moeder en er is iets niet goed mee. Ik had net een foto gemaakt van haar en het kindje, maar ze was snel verdwenen nadat de man begon met de uitbrander.

Het is best raar onderweg. Wanneer mensen overlijden hier maken ze tempels. We zien ook een tempel van een 11 jarig meisje, die nadat ze is verkracht blijkbaar is vermoord. Het is erg moeilijk om hiervan een beeld te schetsen in deze omgeving. Alles is hier zo lokaal en zo anders. Erg bizar om te horen en de tempels te zien.

Aan het einde van de avond staat de avond vol met whisky en lekkernijen. De Britten maken er een waar feest van. Ze zijn op de terugweg en laten de trek voor wat het is en alle anderen mogen er van meegenieten. Het was erg gezellig. Natuurlijk was het weer warm onder tafel. De laatste dingen die ik niet droog krijg op tijd laat ik achter en de tas wordt een stuk lichter. Het is tijd te gaan slapen.


Doorsnede Annapurna basecamp trektocht op basis van opgeslagen punten in excel




Doorsnede Annapurna basecamp trektocht op basis van opgeslagen GPS tracks (exclusief Poonhill -3200 m)

 



Gelopen route. Plaatje gemaakt op opgeslagen tracks van GPS