2005-12-22: Iran: Dutchglobetrotters illegaal in Iran !

We staan vroeg op want vandaag gaan we de visa verlengen van Iran voor nog eens 4 weken. Sarah is er relatief laat uit net zoals de Herbert en Olivier. Ik heb me inmiddels opgefrist en gewassen en het is bitterkoud uit de zon. De bewaker heeft last van zijn rug en als men erom vraagt geven we hem een Ibuprofen 400 voor zijn rugklachten. We horen hem niet meer dus het zullen wel goede aspirines zijn

Rond kwart over 10 rijden we Shiraz binnen en gaan direct op zoek naar het Visa bureau die tot 12 uur los is volgens de Lonely Planet. Na enkele malen verkeerd te zijn gereden komen we iets over elven binnen vallen en worden de paspoorten nagekeken. Ze willen niet meer voor ons doen en wij balen. Grappig is dat waar ik dacht dat we nog een week hadden voor Iran, we precies vandaag een verlenging moeten hebben omdat we anders illegaal zijn net zoals de Zwitsers. Had ik me mooi even lelijk vergist. Het loopt allemaal met een sisser af en we mogen overmorgen terug komen zonder extra bijbetaling. We moeten een deposito maken bij de bank Melli en daarna is het een dag weekend voor de Iranesen. De dag erop kunnen we terugkomen voor de verlenging. Twee dagen illegaliteit met een boete van 50 euro per dag per persoon in Iran. Weer een leuke situatie.

We lopen weg en eindelijk kan ik mijn Paykan embleem halen voor mijn volgende auto. Het zal waarschijnlijk wel weer een oude bak worden, dus ik kan het er vast wel ergens bij plakken.

We lopen via de drogist en de bakker naar de bank en wederom komen we te laat aan. Vandaag geen betaling en ik baal weer als een stekker. De bank employee sluit de deur voor ons en we lopen weer weg. Dan maar door de bazaar lopen en we zullen wel zien verder. Ik neem de tijd om alles weer eens te overpeinzen en na een bak thee gaan we op zoek naar een hotel waar we ook kunnen koken met de kerstdagen. Helaas mogen we de auto er niet parkeren net zoals in Yazd en rijden we verder naar het Azari park in het noorden van het mooi onderhouden Shiraz.

Het is nog steeds mooi weer en nadat we een goede deal met de parkbeheerders hebben gesloten voor 25000 Rhial per dag kunnen we in het park ernaast een tukkie doen in de zon. We worden als snel belaagd door de studenten en jongelui in het park. Hey mister…….hello……can I ask you a guestion ? je wordt er gek van soms….ik wil slapen…..ben moe !!

Verderop gebeurd er iets typisch. Een groep meiden heeft ruzie met een andere groep en iedereen stormt erop af. En de meiden vliegen elkaar in de haren en gaan uit elkaar. Later komt de ene groep terug en zegt de jongen die naast ons zit dat een van de meiden een mes bij zich heeft en met speels gedrag gebeurt er verder niets. Een storm in een glas water, maar apart dat het ook hier gewoon gebeurd. Jongelui tussen de 15 en 17 blijven dus ook dezelfde rond de wereld.

’s Avonds eten we in het restaurant van een groot hotel en de steakachtige filet million smaakt me goed. Aangevuld met rijst en groenten vult het aardig en we stappen een internetcafé binnen om mail te beantwoorden en we zijn een paar uur later terug in het autopark, waar verder niemand meer staat als een dicht parkeerhuisje met een lichtje erin. Ik heb in ieder geval Mashid kunnen melden waar we staan en wat onze planning is.