2005-11-06: Turkije: Slapen in Hotel Zakkum

Deze ochtend ontwaken we langzaam en vinden we bij de hoteleigenaar aan de overkant een plaats om even onze behoeften te doen. Het blijft lastig elke morgen in de grote stad om dit soort zaken goed geregeld te hebben….haha.

Vandaag gaan we naar het oude deel van het Europese deel waar we al doorheen zijn gereden en gaan daar voor het goedkoopste hotel wat we kunnen vinden. Na 3 hotels wordt het Hotel Zakkum. We krijgen de kakkerlakken er gratis bij. Het zijn er niet veel , maar goed wie goedkoop wil, krijgt goedkoop en voor 9 euro p.p (30 YTL) hebben we warm water om te douchen en gaan we voor een normale warme nachtrust. Weer eens lekker om te doen. Het hotel ziet er niet uit maar dat doet ons niets. We pakken de lakenzak er wel bij. Blijkbaar is er toch meer klandizie en zit het redelijk vol.

We nemen eerst een douche en gaan voor een grote wandeling en proberen een barbier te vinden die ons gaat wassen knippen en scheren, want het is echt nodig. Ik kijk al enkele weken tegen de kop van Elvis aan en ik weet dat ik er ook niet al te florissant uitzie. De kapper vinden we vandaag niet want uiteindelijk verdwalen we in de grote stad. In de 7 uur durende wandeling hebben we zo’n beetje alles gezien op zuidoostelijke deel na. Hier staan de blauwe moskee en wat musea. Verder zijn we 2 moskeen in geweest en nadat we wat vragen stellen krijgen we van de plaatselijke Imam een boekje mee over de Islam. Een kort en bondige samenvatting die ik maar eens moet gaan lezen, want ik vraag me nu af of iedere beheerder ook een Imam is. Geen idee eigenlijk, maar goed we komen er nog wel achter.

Moskeen zijn bijzonder objecten met een bepaalde samenhang tussen evenredigheid, simplisme en bijzonder bouw van het object. De ene is wat groter als de ander en zijn meestal opgezet door Sultans. Vanaf het Ottomaanse tijdperk t/m begin 1900 zijn er veel Sultans geweest die een Moskee hebben neergezet. De ene is nog groter als de ander. Later blijkt dat deze moskeen minder toeristen aantrekken als de moskeen die we de volgende dag zien, maar goed. Het blijven interessante objecten. Overdag kan ik door het slechte weer weinig mooie foto’s maken en ’s avonds wat mooiere als de lampen op de moskeen schijnen. Misschien heb ik morgen meer kans.

Het meest indrukwekkende aan Istanbul vind ik (Herbert) nog wel de hele historie, ik wist eerst nog niet dat Istanbul vroeger Constantinopel heette. Vreemd eigenlijk dat ik dat nog niet wist, ik had namelijk al zat over Constantinopel gelezen en had daar altijd een heel oude stad bij in gedachte. Nu rondlopend in Istanbul valt wel een heleboel op zijn plaats. Contstantinopel is namelijk meerdere keren door belegering van diverse legers platgebrand en steeds weer opgebouwd. In de nieuwe gedeeltes is hier natuurlijk niets meer van terug te zien maar tijdens onze wandeligen (juist die waar wee verdwaald waren) kwamen we de gaafste oude gebouwen en straatjes tegen die volgens mij nog een beeld geven hoe hier heel lang gelden eruit moeten hebben gezien. De vreemdste huisje met dikke tralies en kleine “geheime” deuren. Zo zie ik de stad Constantinopel ook in gedachte. Maar de echt oude gebouwen daar kom je als toerist zeker niet in en een voor toeristen oud gemaakt gebouw vind ik ook niet echt interessant. Nee doe mij dan maar die oude marktjes met de echte mensen dan maar van deze tijd maar soms denk je toch dat die mensen nog in een tijd honderden jaren bij ons achter lopen. De oude stadsmuur waar nog een groot gedeelte van aanwezig is laat een indrukwekkende indruk achter. Zo ook het grote aquaduct, staat nog maar 100 meter van overeind maar wel dertig meter boven de weg langs. Het aquaduct is aan gelegd door Justinianus in de 6 eeuw. Hiermee werd water naar Constantinopel gesluisd vanaf de Bulgaarse bossen welke 19 km ten noorden van de stad liggen. Het water werd weer opgevangen in een ondergronds basiilca wat een grote heeft van bijna 10.000 vierkante meter. Dit grote ondergrondse complex is opgesteld voor bezichtiging en is een van de weinige nog in volle glorie overgebleven constructies van die tijd. Vlak bij de blauwe moskee te vinden en via een klein huisje te bereiken.
Aan het einde van de avond na wat gegeten te hebben duiken we het internetcafé voor minimaal 5 uur en hebben we wat leuke gesprekken weer met het thuisfront.. Nog een dag en dan gaan we naar Azië.