2005-10-26: Bulgarije: Een piloot die ons aan het branden krijgt

Ik begin ’s ochtends met de computer en al vlot komen de vrienden uit de flat een kijkje nemen. De militair en de politieagent zijn ons flink ten dienste geweest. Een vriend van de politie agent (namen ben ik zo slecht in, slechte eigenschap) is een piloot en heeft oplossing voor het branden. Hij wordt gebeld en samen kijken we naar de mogelijkheden. De opties zijn of een PCMIA kaart met USB 2.0 kaarten of een nieuwe interne brander en die heeft hij bij zich.

Hij komt aan en begint direct te sleutelen zonder afspraken over prijzen of wat dan ook. Ik laat het toe en denk we zien wel. Dan moet hij maar eerst communiceren en een piloot zeker. In de tussentijd laat hij allemaal foto’s zien vanuit het vliegtuig. Echt zo mooi…. Helemaal top en doet je direct willen vliegen. Hij heeft een super laptop bij zich met allemaal software. Hij start rond 4 uur schat ik in de middag. Na passen en meten pakt natuurlijk de bios de nieuwe brander niet. Zo gaat dat dan tijdens een wereldreis….

We besluiten de bios te updaten en via via komen we achter versie A16 i.p.v A15 die je overal vind. “a little trick” zegt de piloot. In de tussentijd komt de politieagent binnenlopen en omdat we te gast zijn wil ik niet dat er zoveel mensen in het kantoor van de reparateur zijn waar wij te gast zijn en gebruik maken van zijn internet. Dit is al snel opgelost door de agent mee te nemen en even later in het cafe gaan we verder met testen. De laptop werkt nog niet en heeft echt USB 2.0 nodig om te branden. We krijgen een nieuw brandprogramma en NOD32 op de computer i.p.v. Norton en na 4,5 uur arbeid geven we het op. Ik wacht af en ben al flink chagrijnig over de uren die hij maakt en ik wacht af wat hij gaat vragen. In de tussentijd vroeg ik aan hem wat hem me ging kosten als de brander ging werken en de special prijs was 70 lewa geloof ik. Niet schokkend, maar wel meer als de kostpijs van de brander. Maar goed, deze deed het niet, dus wil ik hem ook niet betalen. Dan komt het op goodwill aan en bedenk me dat ik (in tegenstelling tot thuis) maar eens niet als eerste meld om een vergoeding te geven. Als ze wat willen, melden ze zich wel. Elke vinger die ik geef betekent kassa, dus maar eens niets zeggen en afwachten wat er gebeurd. De man zegt niets en verlaat het gebouw met een hand.. Ik bedank hem hartelijk. Tussendoor heb ik hem eten en drank aangeboden, waar hij niet op inging. Het werkt dus blijkbaar echt zo. Recht van de brutaalste gaat weer op. Vandaag ben ik een boerenlul, maar goed soms is het blijkbaar nodig en ik kan wel wat meer het achterste van de tong laten zien. Het is mijn geld en heb er hard voor gespaard. Met een beetje geluk komen we de piloot weer tegen in Iran en dan is het the other way around denk ik. Hij gaat daar werken.

Hij vroeg me ronduit over de verdiensten van jan en alleman in Nederland en wil blijkbaar weg uit Bulgarije. Deze piloot heeft 20 banen meer als gemiddeld in Bulgarije, doet in computers, is piloot en heeft nog wat handeltjes en het is nog niet goed genoeg….wat moet er dan nog beter zijn voor hem ….. Aan mij heeft hij het in elk geval niet verdiend dit keer.

Ik ben de dag begonnen met het opzetten van de landeninfo en ben niet veel verder gekomen. Herbert heeft de hele dag in de garage gerommeld met Vesco en de motor zit erin en is afgewerkt. Wel is de GPS kabel weer gemaakt. De zwakke verbinding is provisorisch met diverse middelen aan elkaar gezet en doet het weer en houdt op de dag van schrijven nog steeds stand (10 november 2005). De auto is weer helemaal los gehaald (voor de derde keer) en bleek bij montage er nu in een keer een gat in de radiateur lek te zijn….Hoe erg kan het zijn. Dat wordt de volgende dag pas in elkaar zetten en verder gaan. Bad, bad, bad luck en het wordt krap aan om voor het weekend weg te gaan.

De avond nemen we plaats in het kantoor van Vesco en gaan we de digitale snelweg op. Op mijn MSN account zijn er niet veel mensen actief aanwezig. Op die van Herbert treffen we Margreet en Mimi. Een bijzondere avond met 2 lachebekken aan de ene kant en 2 vervelende mannetjes aan de andere kant. Om 1 uur geef ik de brui eraan en gaat Herbert nog even verder met de dames op MSN. Het slaapt toch wel lekker in de garage en morgen kunnen we uitslapen. Helaas voor Herbert zijn beide flessen sterke drank op en dat zal hij nog wel merken denk ik.