2005-10-08: Bulgarije: Bijwerken verslagen en Nederlands elftal

De dag is rustig begonnen en Sander werkt alle verslagen bij. Ik wil de verslagen voor de Goal en Honeywell uitwerken en nog een e-mail naar Honeywell die ik altijd nog in de planning had. Herbert duikt de stad in om wat te doen te hebben en gaat weg zonder bijzonder doel denk ik.

Tot 17.30 uur ben ik aan het typen en heb er bijna stijve armen van. Al een paar jaar is het doorn in mijn oog hoe er om wordt gegaan met het vierde. Ik heb discussies gehad met teamgenoten en met afdelingsleden. Het maakt niet uit. Ik ben nu aan niemand gebonden en heb geprobeerd een mooi stuk te maken voor de aankomende Goal van SV Schalkhaar.

Ik heb zojuist het GFPV opgericht. Dit Global Footbal Program voor het Vierde
zet zich in om de randvoorwaarden voor de spelers van “het vierde” van SV Schalkhaar beter te maken. Met ondersteuning van Fonke Service Diensten kan dit tevens een leuke inslag zijn in het sponsorprogramma voor de Dutchglobetrotters.nl reis. Ik hoop met een het stuk in ieder geval een signaal af te geven hoe het ook kan en dat er nu veel mensen (zeker 30) niet in een juist team of klasse spelen, buiten de 3 of maximaal 4 spelers die hogerop zouden kunnen volgens de hooggeleerden binnen Schalkhaar. En daar gaat nog steeds altijd de discussie over. Het GFPV gaat zich daarentegen sterk inzetten voor dit team die altijd nog de naam draagt, “het vierde ”. Eens kijken wat we nu weer in gang kunnen zetten.

Na het schrijven van dit stuk komt er een man aanlopen die me vriendelijk begroet en vraagt of koffie wil. Ik neem deze aan en schuif aan bij de zakenmannen. In redelijk goed engels leg ik wat uit over de auto ene de reis. De vriend van de man heeft blijkbaar de auto kapot en komt voor reparatie ervan. Hij moet alleen een week wachten. Zo druk is het hier bij de garage.

Als hij vraagt waar ik vandaan kom en de naam Deventer noem, begint hij te lachen. Hij was er net vorig jaar geweest en heeft klanten in Deventer. Zijn naam is Anton Kalchev en het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van coatings en vloeren in etenswaren bedrijven. Spontaan haalt hij de stadsplattegrond van Deventer op. Hoe groot is de kans dat iemand uit Bulgarije aan de Amsterdamstreet in een stad van 1,2 miljoen mensen een persoon tegenkomt die afgelopen jaar op de Deventer toren heeft gestaan. Is er dan echt geen toeval…….. of moet alles zo wezen…..

Stiekem vraag ik of hij nog personeel in Deventer heeft lopen en of hij niet wat voor ons mee kan nemen. Helaas, dit is geen optie. Volgend jaar misschien weer. Hij laat zijn kantoor zien en vraag of hij internet heeft en warempel hij is de gelukkige eigenaar van de wireless verbinding in deze buurt. Maandag mag ik me bij Tania, de secretaresse melden en gebruik maken overdag van deze verbinding. Als ik nu toch eens die inlogcode / netwerk key kon krijgen hebben wij de rest van de week gratis internet. Let’s hope so.

Om half 6 zoek ik Herbert op bij het busstation in Sofia. Ik stap aan het begin van de straat uit en vraag me af waarom het zo rustig is. Iets verderop zit het Levski Stadion, waar Bulgarije zijn wedstrijden speelt. Vanavond moeten ze tegen Hongarije. Een unieke kans om spelers te scouten voor het GFPV. Ik bel Herbert en in no time zitten we op de hoofdtribune. 2 kaartjes voor 10 euro. We zitten dicht bij het vuur en kort achter Lothar Matheus, die luid schreeuwend zijn ploeg ziet verliezen. Naast ons zitten 2 grieken die op vakantie zijn en ook even een wedestrijdje meepakken. Het is super rustig in het stadion en maar 15 % van het stadion is gevuld. En dat waar iedereen vuurwerk begint af te steken als Levski een UEFA cup wedstrijd wint, zoals vorige week.

Met mijn Sony camera schiet ik de nodige plaatjes, maar samen met Herbert, mijn camera man, nemen we wat shots voor promotie van Fonke Service diensten en GFPV, op zoek naar talent. Na het opnemen van de shots krijgen we luid applaus van het publiek achter ons. Als ik Mark Belt nu niet mee krijg om sponsering te regelen, weet ik het niet meer. Bovendien gaat Fonke Service Diensten het hele oostblok door op dit moment en kan hij zeggen dat we op zoek zijn de juiste mensen voor “het vierde” van SV Schalkhaar.

Om kwart over 8 druipen we af op zoek naar een Irish pub en 3 televisies verder hebben we nog geen Nederlands elftal gevonden tegen Tsjechië. Flink balen, maar ja het zij zo. Herbert is de hele dag al misselijk en voelt zich slecht. Naar zijn zeggen waarschijnlijk door mijn kookkunst, maar daar geloof ik niet zo in. We gaan naar huis en duiken vroeg het bed in.