Nepal

 

Land Profiel

 

Nepal ligt tussen India en China op de schouder van de Hymalaya. Bij de verkiezingen van 1991 kwam er eind aan de absolute monarchie.

 

· Officiële naam:

· Stichting:

· Hoofdstad:

· Aantal Inwoners:

· Oppervlakte:

· Talen:

· Godsdiensten:      

o        Hindoes:

o        Boeddhisten:

o        Moslims:

o        Anders:

· Bevolkingssamenstelling:

o        Nepalezen:

o        Maithilli:

o        Tibet-Birmezen:

o        Bojhpuri:

o        Anders:

· Staatsvorm:

· Valuta:

· Alfabetisme:

· Calorieën consumptie:

Koninkrijk Nepal

1769

Kathmandu

23,6 miljoen / 168 per km˛

140.800 km˛

Nepalees, Maithili, Bhojpuri

 

90 %

05 %

03 %

02 %

 

52 %

11 %

10 %

08 %

19 % 

Constitutionele monarchie

Nepalese Rupee = 100 paisa

41,5 %

2436 kilocalorieën

 

Note: De genoemde informatie is afkomstig en overgenomen uit onze Wereldatlas.

 

Grensovergang

 

Het is verbazingwekkend hoe eenvoudig de Nepalese houding en dus ook de entree tot dit land is. De grensovergang is eigenlijk open en je zou je moeten afvragen of het niet gewoon beter is om gewoon door te rijden zonder de administratieve rompslomp aan de grens. Op de heenweg zijn we binnen 3 dagen door India heengereden en hebben we de grensovergang direct onder Kathmandu genomen. Via superslechte wegen in India hebben we naar de grensovergang gereden. Het is beter om een andere grenspost te nemen. Op de terugweg zijn we boven Gorahkpur in India gegaan en dit ging stukken sneller nog.

De grens zelf was geen probleem. We waren al laat, dus alle tijdverlies was al teveel, maar we zouden wel zien. Het kantoortje van India rij je gewoon langsheen. Als we de auto stoppen besef je dat je al in niemandsland zit eigenlijk zonder enige vorm van gestopt te worden. Na 2 verwijzingen naar een ander gebouw vinden we customs waar we de mannen op het hart drukken een vlucht te willen halen en ze roepen snel een verantwoordelijk collega op die de carnets behandeld. Deze man met te grote bril schrijft van alles in zijn notitieblok en daarna is het goed. In de tussentijd ga ik vast naar Immigration dienst. Dit ligt iets verderop en zie je bijna niet van de weg, waar een man, moe van de zon, ons begeleid. IK moet wat formulieren invullen en de man die later komt helpen wordt de pen uit handen gegrist door Herbert, die het te lang duurt en zelf maar begint met schrijven.

We hebben onze stempels en kunnen rijden, als snap je niet dat ze je zo door laten rijden. Gekscherend zij Herbert nog dat we ook wel zonder Carnet door zouden kunnen, maar dat sluit ik kort af met “no option”, waarop hij begint te lachen.

Over de drukke weg aan de andere kant kunnen we ook weer zo door rijden, alleen parkeren we zelf de auto en roepen ze ons naar een kantoor. Hier zit de Nepalese Immigration dienst en ze plakken een mooie sticker met stempel op ons visum. De andere man vult allerlei andere zaken in, terwijl Jut van Jul ons meld 200 Roepies te willen hebben voor aankomst BTW……………….., das 312 Nepalese Roepies en waarvoor? Herbert en ik vragen een bonnetje en de man verwijst wederom naar de sticker, waarop niets staat. Als het te lang duurt en wij weigeren te betalen zonder bonnetje, hoeven we niets te betalen en kunnen we gaan met de stempels in de paspoorten. We leren snel tegenwoordig en zwart geld is hier de normaalste zaak van de wereld schijnbaar.

We zijn bijna in Nepal en moeten nog langs 1 bureau verderop. Hier zitten 8 mannen aan een lange tafel en als de man waar we naar verwezen worden met een grote zonnebril snel opstaat om ons te ontlopen en daarna iemand zegt dat het wel even tijd zal gaan kosten, vraag ik door waarom en waarom de man wegloopt, waarop ik al snel naar de manager verwezen wordt. Dit is een te vriendelijke man, die ons wel wil helpen, maar niet weet hoe hij de carnet in moet vullen. Zijn collegae moeten even wachten op de handtekeningen en zonder enige vorm van controle van de auto, vullen wij eigenlijk de carnet in en laten hem tekenen en stempelen. Af en toe komt er iemand kijken om te zien of het goed gaat en als het klaar is, zijn we weg.

Een relatief makkelijke grenspost, waarbij we de mannen moeten helpen dus i.p.v. andersom.

De eerste grensovergang hebben we de douanebeambte dus zelf geholpen met invullen van de papieren. Hem aanwijzende waar hij moest krabbellen en stempelen kwamen we vlot door het circus heen. Op de terugweg ging het beter. Hier waren beambten aanwezig die het vaker hadden gedaan en via korte lijnen waren we snel klaar.

Een probleem op de terugweg was ook de visa van Herbert. Hier stond geen datum doordat bij de entree de beambte verkeerd heeft gestempeld. Na wat praatwerk konden we ook zonder probleem door. Verder hadden we een visa voor 30 dagen en we zijn ruim 40 dagen geweest. Bij de entree van Nepal hadden we nog nagevraagd of dat een probleem ging worden. Bij de eerste entree heb je namelijk recht op een 60 dagen visa. Nadat de hoofd beambte alles had bekeken en de rij verdwenen was met andere toeristen konden we verder naar India, waar de procedures anders zijn en het direct druk is op straat.

Foto van de grensovergang

 

 

 

geen foto's

 

 

Visa en Paspoorten

 

Foto van de eventuele Visa

 

 

 

geen foto's  

 

 

Noemenswaardige bezochte steden / gebieden

 

Nepal staat bekend om zijn treks in de bergen van de Annapurna range en rondom de mount everest. De trek naar de mount Everest schijnt wat zwaarder te zijn en meer van hetzelfde, terwijl rondom de Annapurna range er verschillende treks mogelijk zijn. Wij zijn op de Annapurna Base Camp trek geweest die 11 dagen duurde. Met verschillende weertypen en de onzekerheid of we het base camp wel of niet konden bereiken zijn we naar boven geklommen en uiteindelijk werden we beloond met een prachtig uitzicht en 1 meter sneeuw waar we doorheen moesten struinen. Hieronder staan nog enkele foto's en door het slechte weer (bijna elke dag regen en dus sneeuw) kregen we een prachtig uitzicht in de nacht en vroege ochtenden. Wij haddenb nooit een trektocht gemaakt van dergelijke ordergrootte, maar het was voor ons na 6 maanden zitvlees kweken goed te doen. Er waren wel kwaaltjes en we hadden de nodige pijntjes, maar langzaam trekkend door de smalle en goede bergpaden kwamen we goed over. Onderweg een kleine confrontatie gehad met de Maoisten, die we een "vrijwillige" bijdrage moesten schenken, maar dat mocht uiteindelijk geen naam hebben. Je moet gewoon betalen en dan geen probleem. Onderweg zijn voldoende gehorige lodges waar je kan slapen en een goede maaltijd kunt krijgen, waar de trekkers dan ook bijtanken voor de volgende dag.

 

Er zijn mensen die we onderweg tegenkwamen in nepal, die een bergtop willen beklimmen en / of naar Everest basekamp zijn gegaan. In alle gevallen zijn de verhalen over de treks erg leuk en is het echt een aanrader om er een keer een te maken in deze omgeving. Het is er prachtig en zeer zeker de moeite waard.

 

Er zijn ook andere sporten mogelijk zoals raften en paragliding. Wij heb ben geen rafttrek gemaakt omdat er over het algemeen laag water was en midden in het droogseizoen. Waarschijnlijk zullen er verderop in de reis betere mogelijkheden zijn om een goede raft trek te maken.

 

Het westen en oosten hebben we overgeslagen. Tijdens onze 6 weken in Nepal zijn er de nodige strubbelingen ontstaan tussen de bevolking en koning. De mensen wouden de democratie terug en daarvoor werden grote stakingen georganiseerd. Uiteindelijk is er weer een democratie geďnstalleerd volgens de dagbladen, maar voor ons betekende dit bijna 2 weken huisarrest in Kathmandu. Een deel ervan zaten we vast in Thamel, het toeristische deel van de hoofdstad, waar veel toeristen hun basis hebben. Hier wordt je niet alleen continue gevraagd of je een riksja wilt hebben of drugs wil kopen, maar vooral de toeristen zijn massaal na 6 maanden reizen zonder toeristen. We waren blij dat we konden gaan na 4 weken Thamel, waar we zaten opgesloten door de "cerfews en strikes".

 

In kathmandu zijn veel leuke dingen te zien tussendoor. Verschillende stadsdelen hebben een Durbar Square. Een oud centrum met hierin tempels. Erg fraai om te zien en sommige beelden geven goed weer wat de oudste "sport" ter wereld is.In een dierentuin hebben we de eerste grote zoogdieren gezien, die vroeger vrij leefden in deze landen, zoals tijgers, neushoorns, luipaarden, enz. tevens is er een heilige rivier, waar de mensen gecremeerd worden en daarna worden geschonken aan de heilige rivier.

 

Bij bekenden van Margreet (vriendin Herbert) zijn we ook uitgenodigd in een stadsdeel van kathmandu, waar we kennis hebben gemaakt met een Nepalese familie. De man des huizes was een lama, een geestelijke in het Boeddhisme. Hier kregen we een blik in het traditionele leven van de nepalees. Erg leuk om een keer mee te maken.

 

Foto’s

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bijzonderheden van het land

 

Het platteland van Nepal hebben we vooral vanuit de Landrover gezien en af en toe van dichter bij bekeken tijdens een break of een fotomomentje. De klederdracht is grappig. De mannen dragen strakke kleding en hebben een grappig mutsje op het hoofd en de vrouwen zijn veelal gehuld in kleurrijke zijde kleding.
 

Het valt op dat de vrouwen het meeste werk doen. Langs de weg lopen tientallen vrouwen die met hun hoofd kilo's levensmiddelen, hout of bladeren tillen. Dit is een typisch straatbeeld in nepal. Alle Nepalesen dragen alles aan een band aan hun hoofd en daarmee drukken ze al het gewicht wat ze bij zich dragen naar boven.

 

Op zich is Nepal goedkoop en een perfect land om een keer heen te gaan. Er zijn veel Israëliërs en Europeanen die komen voor een trek en verblijven dan al snel een maand in dit land. Na een paar maanden gastvrije andere landen vond ik nepal minder aantrekkelijk als het om de mensen gaat. Er is veel armoede, maar de mensen lijken ook minder gelukkig voor wat ik ervan heb gezien.

 

Tijdens ons verblijf is een groot deel beďnvloed geweest door stakingen en huisarrest van de Nepalese Koning. Dit is echter allemaal intern gericht en niet op toeristen. We hebben links en rechts wat gevechten rondom het hotel gezien, maar dat waren meer uit de hand gelopen supportersrellen.

Nepal is een land dat meer relaxter is als India en de trektochten in de bergen zijn erg goed. Al zal ik de volgende keer Kathmandu ietwat ontlopen.