Kroatië


Land Profiel

 

Kroatië scheidde zich in 1991 af van Joegoslavië. Door de oorlog die daarop volgde (tot 1995) is het land economisch achterop geraakt.
 

·       Officiële naam:

·       Stichting:

·       Hoofdstad:

·       Aantal Inwoners:

·       Oppervlakte:

·       Talen:

·       Godsdiensten:     

o      Rooms-katholieken:

o      Oosters orthodoxen:

o      Moslims:

o      Anders:

·       Bevolkingssamenstelling:

o      Kroaten:

o      Serviërs:

o      Anders:

o      Buitenlandse ingezetenen

·       Staatsvorm:

·       Valuta:

·       Alfabetisme:

·       Calorieën consumptie:

 

Republiek Kroatië
1991
Zagreb
4,7 miljoen / 83 per km²
56.542 km²
Kroatisch


76 %

11 %
1 %
12 %


78 %

12 %
10 %
27 %

Parlementaire democratie
Kuna (100 Lipa)
98,3
2843 kilocalorieën

 

 

Note: De genoemde informatie is afkomstig en overgenomen uit onze Wereldatlas.

 

Grensovergang

 

Bij de grensovergang met Kroatië moeten we eerst door de Sloveense en daarna door de Kroatische grenspost. De mannen kijken ons doortastend aan en wij kijken glimlachend terug. De vraag is of we wat aan te geven hebben en wij reageren natuurlijk ontkennend. De man wijst naar de koelkast en we melden dat dit “fur camping” is. De man kijkt verbaasd en vraagt ons waar we heen gaan en lacht verontwaardigd als hij hoort dat de bestemming Australië is. Direct daarna begint een collega op de ramen te kloppen dat we door moeten rijden , want hij wordt gek van de Diesel. Toch makkelijk dat roken van onze landrover.

 

Deze post geeft in principe geen problemen. Alleen ook hier hebben we weer de paspoorten bij de hand en na het balen dat we geen stempel kregen in Slovenië, hopen we hier wel een stempel te krijgen. Dat paspoort moet vol. Hier krijgen we dan ook bij de Kroatische post wel een stempel. De rook van de auto is dus weer een voordeel en onze lachende gezichten, zonder pet op en met de paspoorten bij de hand, zijn we niet verdacht genoeg om ons te laten stoppen blijkbaar.

 

Foto’s van de grensovergangen

 

 

 

Visa en Paspoorten

 

Er zijn geen aparte visa verstrekt voor Kroatië. Je krijgt een stempel en daarna mag je door rijden.

 

Noemenswaardige bezochte steden / gebieden

 

In Kroatië zijn we de grote weg af gereden om een slaapplaats te zoeken en water en brood te zoeken voor de avond om te eten, drinken en tanden te poetsen. We rijden bij Janja Lupa (nabij) het erf op van de vrouw van de watermolen, waar we naast een struisvogel onze nachtrust vinden. De volgende dag krijgen we een exclusieve uitleg over het oude kerkje en de achtergrond van deze plaats en de positie in de oorlog. Een erg vermakelijk en leerzaam verhaal en een bijzondere streek blijkt dan ook.

 

Foto’s

 

 

 

 

   

 

Bijzonderheden van het land

 

Bijzonder zijn de snelwegen. Net zoals in Slovenië zijn hier zeer goede snelwegen. Van de snelweg af is dit totaal anders en vind je grote gaten in de wegen, is het moeilijk navigeren, maar wel te doen. Later op de route komen we veel slechtere wegen tegen. Het platteland van Kroatië is ietwat minder rijk en dat blijkt uit alles wat je tegenkomt.

 

Op de snelweg heb je bij elke afslag een tolpost, waar je kan betalen in Kuna of euro’s. Je wordt er bijna gek van, van al deze tolposten. Ook hier zijn ze blij als we weg rijden met de rook in onze achterspiegel.

 

De landschappen veranderen langzaam in een ander aanzicht. Van het rijke westen rij je langzaam de armoede in, zoals het Slavische gedeelte en Oostblok dat kent.

 

In de landschappen zie je superveel roofvogels, waar we ons beseffen dat dit een mooi aanzicht is om deze beesten te zien jagen en vliegen. Misschien moeten we een boek kopen om deze vogels te onderscheiden van elkaar.